top of page
  • Foto van schrijverAmbitieusLeven

Financiële onafhankelijkheid; Wat is Passief Inkomen precies?


Vrouw houdt bankbiljeten vast

Passief inkomen wordt steeds vaker beschouwd als een sleutel tot financiële onafhankelijkheid en de weg naar vroeg pensioen. Maar wat is passief inkomen precies en waarom zouden je hiernaar moeten streven?


Passief inkomen verwijst naar geld verdienen met minimale actieve betrokkenheid. In tegenstelling tot het traditionele model waarbij je betaald wordt voor de uren die je werkt, stelt passief inkomen je in staat om geld te verdienen terwijl je slaapt. Dit klinkt misschien te mooi voor woorden, maar dit is de manier waarop de rijke ter wereld steeds rijker worden.


Het opbouwen van passief inkomen kan leiden tot financiële vrijheid en meer controle over je tijd, wat essentieel is voor professionals die streven naar een gebalanceerd en vervuld leven. De kern van passief inkomen is dus dat je niet langer je tijd ruilt voor geld.


Voordelen van Passief Inkomen:

  1. Financiële Onafhankelijkheid: Passief inkomen geeft je de vrijheid om niet afhankelijk te zijn van een salaris, waardoor je financieel onafhankelijk wordt. Je kan er dus voor kiezen om te blijven werken, maar dit is niet langer essentieel om in je levensonderhoud te kunnen voorzien.

  2. Tijdsflexibiliteit: Het stelt je in staat om meer controle te hebben over je tijd, zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk voor je is. Als je je tijd niet langer ruilt voor salaris, dan heb je de vrijheid om je tijd zelf in te delen. Tijd is het enige middel in je bezit wat je nooit meer terug zult krijgen wanneer je het hebt verbruikt. Wees dus zuinig op de tijd die je gegeven is op deze aarde en maak er optimaal gebruik van.

  3. Risicospreiding: Diversificatie van inkomstenbronnen minimaliseert financiële risico's. Wanneer je zelf voor meerdere inkomstenbronnen zorgt ben je niet langer afhankelijk van je werkgever. Je bouwt een verzekering voor jezelf in waardoor je financiele stabiliteit niet langer afhankelijk is van een ander.

  4. Locatie vrijheid: Passief inkomen heeft als positief bijeffect dat je niet op een locatie hoeft te verblijven om het rendament te ontvangen. Je hoeft immers niet op kantoor te verschijnen om je werk te doen. Vaak kunnen inkomstenstromen via het internet of telefonisch onderhouden worden. Professionals die op die manier hun financiele vrijheid nastreven worden ookwel 'digital nomads' genoemd. Zij reizen de wereld rond terwijl zijn hun online onderneming onderhouden via het internet.


Vrouw met laptop bij het zwembad

Nadelen van Passief Inkomen:

  1. Initiële Inspanning: Het opbouwen van passief inkomen vereist vaak een aanzienlijke inspanning en investering aan het begin. Passief inkomen klinkt vaak als een geweldige manier van geld verdienen waardoor ieder dit wel wil nastreven. Echter is het niet altijd zo makkelijk als dat het klinkt. Passief inkomen is kent pas een passief karakter als het harde werk verzet is. Zonder de inzet vooraf zal er geen passieve inkomstenstroom ontstaan.

  2. Onzekerheid: Sommige passieve inkomstenstromen zijn onderhevig aan marktfluctuaties, wat risico's met zich meebrengt. Een vast salaris elke maand geeft dan wel stabiliteit en zekerheid op maandelijkse basis, de werkgever draagt immers alle risico's van het ondernemen, maar brengt ook nooit de kansen die een ondernemer wel heeft. Zonder risico geen rendament. Je zal dus enige mate van risico moeten nemen wil je op de langere termijn daar het rendament van genieten.

  3. Geduld vereist: Het kan even duren voordat passieve inkomsten significant worden, en geduld is essentieel tijdens het opbouwproces. Het kan soms jaren duren voordat een investering zich begint uit te betalen. Dit kan een investering zijn in tijd, geld, energie of een combinatie daarvan. Dit is dus geen 'Get rich Quick' trucje.


Makelaar verkoopt een huis aan stel

Verschillende Vormen van Passief Inkomen:

  1. Dividendbeleggingen: Geld verdienen door aandelen met regelmatige dividenduitkeringen te bezitten. Hierbij bezit je een stukje eigendom van een bedrijf dat zijn aandelen verhandelt op de beurs. Wanneer dit bedrijf voldoende winsten maakt zullen deze periodiek worden uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van dividend.

  2. Vastgoedinvesteringen: Huurinkomsten genereren door te investeren in onroerend goed. Het kopen van een huis, appartement of studio om deze vervolgens te verhuren kan erg lucuratief zijn. Daarnaast is de inkomstenstroom meestal regelmatig verdeeld over het jaar. Hiervoor dien je wel vooraf een flinke investering te doen. Dit gaat dus niet zonder dat je eerst vermogen opbouwt. Een nadeel van verhuur is onderhoud. Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan het gebouw. Hiervoor zal je jaarlijks een bedrag moeten reserveren.

  3. Online Ondernemingen: Creëer en automatiseer online bedrijven, zoals e-commerce of affiliate marketing. Deze manier van passief inkomen genereren kent weinig tot geen investering vooraf, en is daardoor erg gelief onder beginnende ondernemers. Het internet biedt tal van mogelijkheden om geld te verdienen. Denk aan een online webshop, dropshipping, een blog of youtube kanaal etc.

  4. Investeren in Start-ups: Investeren in startende bedrijven met potentieel voor groei. Deze manier van investeren is erg risico vol en is alleen aan te raden voor professionals. Dit vergt vermogen vooraf als startkapitaal voor het ondersteunen van een beginnende ondernemer. De kans op succes is niet gegarandeerd, maar het rendament kan erg groot zijn wanneer het bedrijf doorbreekt in de markt. Denk bijvoorbeeld aan de eerste investeerders in bedrijven als Apple, Microsoft en Google.


Man kijkt naar aandelenkoers

Naast deze vier genoemde vormen van het opzetten van passief inkomen zijn er nog tal van anderen manieren te bedenken.


FIRE - Financially Independent, Retire Early

De FIRE-beweging richt zich op het streven naar financiële onafhankelijkheid om vroeg met pensioen te kunnen gaan. Door actief te werken aan het opbouwen van passief inkomen streven aanhangers van FIRE ernaar om hun carrièrekeuzes te bevrijden van financiële beperkingen en eerder van het leven te kunnen genieten. Aanhangers van deze beweging zijn vaak obsesief bezig met zoveel mogelijk inkomstenstromen creeeren maar daarnaast ook zo zuinig mogelijk leven. Daarbij streven ze naar een bepaald vermogen waarbij ze zouden kunnen leven van het rendament wat dat vermogen oplevert.


FIRE: Financial Independence Retire Early

By sonofpromise @ Shutterstock.com


Conclusie:

Passief inkomen is niet alleen een financieel doel, maar een levensstijl die professionals in staat stelt hun carrière en persoonlijke ontwikkeling op een holistische manier te benaderen. Het streven naar financiële onafhankelijkheid en vroeg pensioen door passief inkomen kan deuren openen naar een leven van vrijheid, keuze en vervulling. Het is aan de gedreven professional om te ontdekken welke vorm van passief inkomen het beste past bij zijn of haar doelen en vaardigheden, en stap voor stap te werken aan een toekomst van financiële welvaart.

9 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page